Kina produžava subvencije za nabavku novih kola

Bez autora
May 24 2010

Kineska vlada produžiće subvencije za nabavku novih kola po sistemu "staro za novo" do kraja ove godine. Mere za podsticanje prodaje vozila uvedene 1. jula prošle godine ističu 31. maja.Vlada će takođe obezbediti oko 60.000 juana (8.789 dolara) za individualnu kupovinu električnih vozila i 50.000 juana za nabavku hibrida, kako bi se povećao "zeleni transport" i smanjio nivo ispuštanja štetnih gasova. Analitičari upozoravaju da su "zelena" vozila za oko 50 odsto skuplja nego kola na benzinski pogon zbog toga što se radi o tehnologiji koja se još nalazi u razvoju, tako da zahteva velike investicije.

Kina produžava subvencije za nabavku novih kolaKineska vlada produžiće subvencije za nabavku novih kola po sistemu "staro za novo" do kraja ove godine, preneli su lokalni mediji koji navode da mere za podsticanje prodaje vozila uvedene 1. jula prošle godine ističu 31. maja.

Vlada će takođe obezbediti oko 60.000 juana (8.789 dolara) za individualnu kupovinu električnih vozila i 50.000 juana za nabavku hibrida, kako bi se povećao "zeleni transport" i smanjio nivo ispuštanja štetnih gasova.

Analitičari upozoravaju da su "zelena" vozila za oko 50 odsto skuplja nego kola na benzinski pogon zbog toga što se radi o tehnologiji koja se još nalazi u razvoju, tako da zahteva velike investicije.

Bez vladine podrške biće veoma teško da kineske porodice kupuju nova električna vozila, ističu stručnjaci koji navode da vladine subvencije neće biti efikasne ukoliko budu manje od nekoliko hiljada juana.

Prošle godine vlada je obavila probni rad novih energetskih vozila isključivo u javnim servisima u Šangaju, Pekingu, Ženšenu, kao i u deset drugih gradova.

Kina planira da razvije svoju infrastrukturu za električna vozila, kao što su stanice za punjenje baterija, kako bi se na putevima našlo 500.000 "zelenih automobila" u naredne tri godine. Eksperti, pak, sumnjaju u taj cilj i ističu da će biti ostvariv u dosta dužem periodu.

Posle kraćeg usporenog rasta prodaje, u martu i u aprilu u Kini su ponovo počele da rastu isporuke. U martu je zabeležen rast prodaje od 56 odsto na godišnjem nivou, kada je isporučeno 1,7 miliona vozila. U kategoriji putničkih kola, na najvećem tržištu automobila na svetu, u martu je ostvaren rast od 63 odsto.

U prvom kvartalu tekuće godine, u Kini je prodato 4,6 miliona vozila. Za tri meseca ove godine, u Kini je zabeležen još jedan rekord, za koji su zaslužni inostrani proizvođači automobila. Prodaja "Forda", u poređenju sa istom periodom prošle godine, porasla je za 84 odsto, na 153.362 vozila. Dobru prodaju zabeležio je i koncern "Dženeral motors", čija prodaja u Kini je zabeležila rast od 71 odsto na godišnjem nivou, 623.000 jedinica.

Eksperti procenjuju da će se u Kini ove godine prodati 17 miliona vozila, što znači da se može očekivati prosečan mesečni rast od oko 25 odsto. Prošle godine u Kini je prodato 13,6 miliona motornih vozila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik